Ena izmed najbolj razširjenih metod oblikovanja plastičnih materialov je proces imenovan brizganje. Priljubljenost te metode izhaja predvsem iz možnosti njene uporabe v serijski proizvodnji. Sam proces brizganja plastike se izvaja s stroji za brizganje oziroma brizgalkami.

Stroj za brizganje plastike

0 – Hidravlični motor, 1 – Brizgalno orodje, 2 – Lijak, 3 – Cilinder s polžem, 4 – Grelci, 5 – Šoba, 6 – Fiksna plošča, 7 – Premikajoča plošča, 8 – Zapiralna enota, 9 – Izmetalna enota

Ključni proces brizganja je, ko se plastična masa v obliki zrnc stali do mere, ko jo pod pritiskom vrizgamo v brizgalno orodje – kalup, kjer se hladi v obliko izdelka. Ko je izdelek dovolj ohlajen in se strdi, se orodje odpre ter ga sprosti. Rezultat je izdelek, ki je natančna kopija kalupa. Celoten proces brizganja se nato ponovi.


Postopek brizganja plastike lahko v zelo poenostavljenem pogledu delimo v tri faze:

1. Segrevanje – taljenje plastične mase, ki je običajno v obliki zrnc
2. Oblikovanje / brizganje – s pomočjo pritiska in temperature
3. Hlajenje – ki omogoča, da se vbrizgana masa ohladi in zadrži potrebno obliko izdelka

 

Zaprto orodje za brizganje

Plastično maso se podaja v brizgalni stroj skozi lijak. Ta s pomočjo gravitacije drsi v brizgalni cilinder s polžem, ki ima na zunanji strani nameščene grelce. Ob vstopu v cilinder, se plastična masa segreje na ustrezno temperaturo taljenja. V cilindru se običajno tali masa za več vbrizgov. Fiksna in gibljiva plošča brizgalke ves ta čas s pomočjo zaporne sile, tiščita orodje skupaj.


Brizganje plastične mase

Rotacija polža, ki opravlja funkcijo doziranja, pomika staljeno plastično maso vzdolž cilindra, kar posledično sili polža nazaj. Ko ta dozira zadostno količino mase za vbrizg, se njegovo gibanje zaustavi. Polž v naslednji fazi deluje kot bat in s svojim aksialnim pomikom maso, pod pritiskom, vbrizga v brizgalno orodje. To je faza brizganja.


Orodje odprto za brizganje

Brizgalno orodje je hlajeno na temperaturo, ki omogoča, da se vbrizgana masa ohlaja in strdi. Ko je izdelek zadostno ohlajen, se gibljiva plošča brizgalke pomakne od fiksne plošče in s tem odpre brizgalno orodje. Ko je izdelek sproščen iz objema kalupa, se ga s pomočjo izmetalne puše, plošče ali zračnega curka izmeče.